יעדים ומטרות הן לב ליבו של העסק שלך. הם מגדירים את הכיוון אליו את הולכת ומאפשרים לך לצמוח ולגדול ולהוביל את העסק להצלחה. בלי להגדיר יעדים ומטרות זה קצת כמו להסתובב במעגל ולחכות שמשהו יקרה בלי לדעת מה אמור לקרות.
מהם יעדים ומטרות
נתחיל בהבחנה בין השניים.
מטרות הן הרצון, שאיפה גבוהה שלנו. מעין כיוון כללי שאליו אנחנו חותרים להגיע. לדוגמא…מטרה יכולה להיות לצאת לפנסיה לפני גיל 50. או לעשות אקזיט תוך שלוש שנים. אלו הן מטרות כלליות שמבטאות רצון ושאיפה כלשהי. הן לא מפרטות את הדרך שאני צריכה לעשות כדי להגיע לשם.
יעדים הם אבני הדרך כדי להגיע למטרה. כמו אבני קפיצה שמאפשרות לנו לעבור מאחת לשנייה בצעדים מדודים לעבר המטרה שהגדרנו לעצמנו.
נשתמש בדוגמאות הקודמות. אם המטרה שלי היא לצאת לפנסיה עד גיל 50, היעדים יהיו אבני הדרך שיאפשרו לי להגיע למטרה בקלות. למשל, להביא את העסק למצב שבו יש לי עובדים שיודעים את העבודה ויכולים להחליף אותי. או יעד של רווחים שנתיים בגובה מסוים שיאפשרו לי לחסוך כסף לפרישה.
למה צריך מטרות
כשאנחנו מציבים לעצמינו מטרות, אנחנו ממקדים את העשייה, את החשיבה, ואת האנרגיה.
הגדרת מטרות ברורות, מאפשרת בהירות מחשבתית. אנחנו מרוכזים במה שיקדם אותנו לעבר המטרה. כשהמטרה ברורה זה עוזר לנו להתמקד במה שחשוב ולוותר על הטפל. הבהירות המחשבתית מאפשרת לנו לקבל החלטות במהירות שיא, ולא ליפול לדחיינות.
אם יש לנו צוות עובדים, הגדרת מטרות מאפשרת לכולם לדעת לאן הולכים. להבין מה הדבר הגדול הזה שאליו מרכזים את כל המאמצים.
אם נשתמש לרגע בדוגמא של לעשות אקזיט תוך 3 שנים. ברגע שהצוות מודע למטרה הזאת, ויודע שהוא הולך להנות מהמטרה הזאת אז כל אחד ואחד יפעל ללא לאות להשגת המטרה. כל העשייה תתרכז בצורה כזאת שתפנה את מירב האנרגיה להשגתה.
סוגי מטרות עסקיות
בגדול, אפשר להציב מטרות על כל דבר שאת חושבת לנכון שהוא יגרום לך לקום בבוקר מהמיטה בהתלהבות ושמחה ולעבוד קשה בשביל להשיג את המטרה.
אבל כדי לעזור לך קצת להתמקד, ישנם שלושה סוגי מטרות עסקיות שתוכלי להתחיל מהן.
מטרה כלכלית – למשל לשפר את תזרים המזומנים בחברה, להגיע לרווחיות, או להגדיל מכירות.
מטרה שיווקית – לחדור לפלח שוק חדש, להפוך לאוטריטה, או להיות משפיענית ברשתות החברתיות
מטרה אישית – ללמוד ולהתפתח כאשת מקצוע, לתרום מזמני לארגונים חברתיים
הצבת יעדים
יעדים הם אבני הדרך להגיע למטרה. הם מאפשרים לנו להיות בתנועה מתמדת ולבחון איפה אנחנו נמצאים בהשוואה למקום שהגדרנו.
כדי שיעד יהיה אפקטיבי הוא צריך להיות מדיד, תחום בזמן, ספציפי, בר השגה, וריאלי. קוראים לזה מודל SMART
Specific
Measurable
Attainable
Realistic
Time Based
ספציפי – יעד צריך להיות מדויק, בניגוד למטרה שהיא ערטילאית. יעד צריך להיות מאוד ספציפי. למשל, בחודש יוני אני מגייסת 3 עובדים חדשים לעסק שלי. או להגדיל את דף הפייסבוק שלי בעוד 300 עוקבים חדשים.
מדיד – ברגע שהיעד מדיד, אפשר לבחון התקדמות. נשתמש בדוגמא הקודמת, להגדיל את דף הפייסבוק שלי ב 300 עוקבים חדשים. ברגע שהגדרתי את המספר 300 אני יכולה לדעת אם התקרבתי אליו, או לא.
בר השגה – רצוי להציב יעדים שאת יודעת שתוכלי להשיג אותם. אין שום טעם להציב יעדים מטורפים כשאת יודעת בוודאות שאין שום סיכוי שתגיעי אליהם. ברגע שהיעדים שלנו ברי השגה, והצלחנו להגיע ליעד שהוצב זה גורם לנו תחושת סיפוק והתקדמות. ומעורר בנו רצון לצאת ולהשיג דברים גדולים יותר. אם מראש נציב יעד שאין סיכוי להגיע אליו הוא יגרום לך לייאוש ולתחושה של תקיעות.
ריאלי – יעד צריך להיות ריאלי. כלומר משהו שאת יכולה לממש אותו. אם הצבת לעצמך יעד לגייס שלושה עובדים חדשים החודש, אבל העסק לא מביא הכנסה שמאפשרת לגייס כמות כזאת של עובדים, אז להציב יעד כזה מראש יהיה חסר כל פואנטה.
תחום בזמן – כאשר תוחמים משהו בזמן, זה מעורר אותנו לפעולה. אנחנו נוטים לפעול מהר יותר ויעיל יותר כשמלחיצים אותנו בלוחות זמנים. אנחנו מכוונים את המיינדסט שלנו להגיע ליעד שהוצב. אם נגדיר משהו בלתי מובן ובלתי ברור, גם התוצאה תהיה בהתאם.
אז קדימה, לעבודה….
מגולש ללקוח משלם – קבלו את הצ'קליסט שילמד אתכם איך להגיע ללקוח האידיאלי ברשת ולהפוך אותו ללקוח משלם >> לחצו כאן להורדת הצ'קליסט