פודקאסט: למה אנחנו לא מרווחים את מה שאנחנו באמת רוצים – או למה אנחנו מפחדים מכסף ?

You are currently viewing פודקאסט: למה אנחנו לא מרווחים את מה שאנחנו באמת רוצים – או למה אנחנו מפחדים מכסף ?

אנחנו מציבים לעצמינו יעדים עסקיים, מגדירים כמה כסף אנחנו רוצים להרוויח, אבל תמיד זה הרבה פחות ממה שבאמת היינו רוצים. מראש אנחנו מנמיכים צפיות כלפי היכולת שלנו להרוויח ומחליטים על סכומים שהם מאפשרים חיים נוחים אבל רק בקושי. רק כאלה שיתנו לנו קצת מרווח לנשום.

אבל אנחנו מתקשים להגיע לשם. מתקשים להגיע ליעד שהצבנו, ואם מצליחים להגיע אנחנו זה תמיד במחיר מאוד כבד של יזע ודמעות. עבודה סזיפית וקשה.  והכי מבאס זה שכבר הגענו ליעדים שלנו, הצלחנו להרוויח את מה שחשבנו שמגיע לנו, ואז קורה משהו שגורם לנו להוציא כספים מעבר למה שציפינו או רצינו ומוחק למעשה את כל הרווח שהיה לנו.

אז למה זה קורה, ואיך נוכל לשנות את זה.

על כך בפודקאסט חושבות בגדול – למה אנחנו לא מרוויחים את מה שאנחנו באמת רוצים 

 

עשיית כסף היא תוצאה של 20% טכניקה 80% תודעה

טכניקה היא הדרך הפיזית לעשיית כסף. למשל להשקיע בבורסה זאת הטכניקה, לקנות נדל'ן, לייצר מוצר דיגיטלי, העסק שלך הוא הטכניקה.

לעומת זאת תודעה היא סיפור הרבה יותר מורכב שמשפיע על התוצאה בעולם הפיזי. אנחנו יצורים שפועלים באופן מנוגד הרבה מאוד פעמים.

מצהירים כלפי חוץ משהו אחד, וחושבים או מרגישים משהו אחר. לרוב זה גורם לצד השני להרגיש בצרימה כי קל להרגיש חוסר הלימה בין מה שאומרים למה שחושבים.

כנל לגבי כסף. אנחנו אומרים שאנחנו רוצים כסף, אנחנו אומרים שאנחנו זקוקים לו, אנחנו מצהירים לעולם, ליקום, לעצמינו כמה כסף אנחנו רוצים וצריכים. אבל בפנים, בתוך תוכינו לא מאמינים שזה אפשרי, לא מוכנים מרגישים שזה נכון, או ממש מתנגדים לזה בלי לשים לב אפילו.

וכמו שאדם אחר יכול לחוש בצרימה של חוסר הרמוניה בין המחשבה למילה ולמעשה, כך גם האנרגיה שנוצרת סביבינו בכל מה שקושר לכסף הופכת למעין בלאגן אחד שלם. המילים אומרות משהו אחד, אבל המיינד מסרב לבצע.

כי אנחנו ביחסי אהבה שנאה עם הכסף.

כסף מניע את העולם, ומשמש כמדד להצלחה ובריאות העסק שלנו. אנחנו נמדדים לפי כמה כסף הרווחנו ומקוטלגים לפי זה. עשירון עליון, עשירון תחתון.

כסף שווה ערך לסטטוס חברתי, להיות בעל ממון פירושו להסתובב עם אנשים בחלונות הגבוהים להכיר אנשים חשובים, ובתכל'ס להרגיש שווה יותר בעולם.

מצד אחד הוא מגדיר אותנו, והפך להיות סוג של מטרה בפני עצמה. בכל עסק הדבר הראשון שאנחנו מציבים לעצמינו כיעד הוא כמה כסף העסק צריך להרוויח, וגם כשאנחנו רוצים למדוד כמה השפעה יש לעסק שלנו בעולם, אנחנו מודדים את זה לא לפי ההנאה של האנשים והשמחה של הלקוחות שלנו, אלא לפי כמה כסף שווה העסק שלנו.

אבל רובינו מפחדים ממנו, ויש אפילו שמתעבים אותו. לא פעם ולא פעמיים יצא לי לשמוע בעלי עסק שאומרים שהם מעדיפים להתמקד בצד השליחותי של העסק, והכסף פחות מעניין אותם. אבל בסופו של יום הם נאבקים קשה כדי לשרוד ונמצאים במירוץ עכברים מול המתחרים שלהם, רק כי הם לא מאמינים שכסף הוא חשוב.

גדלנו על אינספור אמונות שהשתרשו בנו וגרמו לנו להאמין בתוך תוכינו שכסף זה דבר רע, מזוהם, או לא טהור, שכסף משחית אותנו, משנה את מי שאנחנו, כסף מתקשר לחמדנות, קמצנות, רוע לב, גזל, שוחד.

כמה פעמים שמענו את המשפט שאומר העיקר הבריאות, בלי בכלל לקחת בחשבון שכדי שתהיה בריאות כדאי שיהיה גם כסף כדי לקנות תרופות במקרה הצורך, או לשלם לרופא שלא בסל הבריאות. הרי המדיות מפוצצות בפרסומות על ילדים חולים שנזקקים לטיפולים יקרים להחריד שיצילו את חייהם וההורים פונים נואשות לתרומות. לעומת אנשים בעלי ממון, כמו למשל סיפור על אחד מהבכירים בשלטון האמירתי, שהגיע לארץ עם משפחתו כדי שביתו תוכל לעבור הליך רפואי מורכב, הוא מימן זאת מכיסו בלי להניד עפעף ואפילו לשהות חודש בתל אביב עם כל משפחתו.

או המשפט שאומר אני מעדיף להיות מאושר, מאשר עשיר. מרבה כסף מרבה דאגה. ועוד כהנה וכהנה משפטים חביבים שגדלנו אליהם ונטמעו בתת מודע שלנו, כמו חריטה ששום דבר לא יוכל להוציא אותה.

אנחנו מפחדים מכסף.

מגזין פורבס הגדיר מספר גורמים לפחד.

משחק סכום אפס

סיבה אחת היא כי השרישו בנו את האמונה שכסף הוא משחק סכום אפס. אם מישהו אחד מרוויח הרבה, זה משאיר פחות לכל השאר. כמו לאכול עוגה. אם מישהו יקבל חתיכה גדולה, כל השאר יקבלו חתיכות קטנות. אבל המציאות שונה מעוגה. המציאות היא שכסף הוא אינסופי כמו היקום, יש לו יכולת התרחבות שאינה תלויה בגורמים אחרים. אם אתם מתרחבים ומרוויחים יותר, זה לא בא על חשבון מישהו אחר. לכל אחד יש את החלום שלו שהוא יכול להגשים בלי להפריע לחלומות של אנשים אחרים.

עין הרע

סיבה נוספת היא שאנחנו מפחדים שאנשים יקנאו בנו ויפתחו עלינו עין הרע. אז בדרך כלל מצניעים כשהרווחנו סכום גדול, מרגישים כיווץ כשקונים משהו חדש ונוצץ כמו רכב שעלה הון תועפות, או מרגישים צורך להתנצל כל הזמן על ההצלחה שלנו. זה משדר למיינד שלנו איתותי אזהרה שמשהו פה לא בסדר, ועדיף להמנע מהסיטואציה הזאת מלכתחילה ולכן עדיף לא להרוויח הרבה רק כדי שאנשים אחרים לא יקנאו בנו. פשוט עדיף שנלך לישון רעבים.

פחד מהצלחה

סיבה אחרת היא שאנחנו מפחדים שלא נצליח לשחזר את ההצלחה שלנו. שנציב רף גבוה מדי ואם במקרה נגיע אליו, זה רק אומר שעכשיו יצפו מאיתנו, או אנחנו נצפה מעצמינו להגיע לרף גבוה יותר וזה אם נכשל, נרגיש הכי רע שבעולם. כך שאולי עדיף מלכתחילה להתחיל ביעדים ממש קטנים, ואז בטוח נצליח. הבעיה היא שעד שנגיע ליעדים הגדולים או שנתייאש בדרך, או שנשאר בידים רקות הרבה מאוד זמן.

בושה

סיבה נוספת היא בושה. אנחנו מתביישים להיות עשירים. יש לנו בראש כל כך הרבה סיפורי זוועה על אנשים עשירים וכמה הם חמדנים, רעים ועושקים שלהיות עשיר נחשב משהו רע. ואם חלילה נהיה עשירים נהפוך להיות אותם אנשים חמדנים שלוקחים מהעניים כסף. הלעיטו אותנו בכל כך הרבה סיפורים שכמעט ואף פעם לא פגשנו, או שמענו על עשיר ישר, נדיב או טוב לב. אנחנו מרגישים שאם יהיה לנו הרבה כסף זה יפגע באחרים.

קל לנו להאשים גורמים חיצוניים בחוסר ההצלחה הכלכלית שלנו מאשר להציץ פנימה לתוך המיינד שלנו ולגלות שאנחנו היינו אחראים על המחסור הזה כל חיינו. זאת מחשבה מעציבה ואפילו מכווצת.

אבל מרגע שמבינים את זה, זה יוצר שחרור מטורף שמאפשר לקחת שליטה חזרה לידינו ולא לתת למציאות מסביב להחליט על מה כן ומה לא.

 

אז שלב ראשון הוא להתבונן פנימה לתוכינו ולשלוף החוצה את כל אותן פנינים שיושבות לנו בתת מודע, אולי חלקן אפילו במודע ולעשות ניקיון פסח. להתסכל עליהן בצורה חומלת, כי מה לעשות, הן היו שם מאז ומעולם. אבל עדיין בלי רחמים להעיף אותן מחיינו ולהחליף אותן באמונות אחרות חדשות.

שלב ראשון 

שבו עם עצמכם ורשמו את כל האמונות שאתם יודעים שיש לכם על כסף. ממש לשלוף החוצה את כל המשפטים שרצים לכם בראש מהבוקר עד הערב.

משפטים שההורים שלכם היו אומרים לכם כשהייתם ילדים קטנים, פניני חוכמה של חברים, בן או בת זוג, בני משפחה אחרים. משפטים שצברתם לאורך כל החיים ואפילו לא שמתם לב שהם מנהלים את מערכת היחסים שלכם עם כסף.

שלב שני

רשמו את כל מה שאתם חושבים באופן אישי על כסף. מן הסתם גבשתם דעה מוצקה עליו בהסתמך על המציאות שמסביב, על התמונה שהתקשורת משדרת לגבי אנשים עם כסף, או מסרטים הוליוודים שמראים דעות מוצקות על אנשים בעלי ממון. פשוט רשמו הכל על דף נייר ותוציאו את זה החוצה ממכם.

שלב שלישי 

הוא השלב היותר חמקמק, עקבו אחרי הלך החשיבה והדיבור שלכם בשבועיים הקרובים. ממש היו סוג של בלשים כלפי עצמכם ונסו לזהות איך אתם מדברים על כסף, איזה שיח זה יוצר בינכם לבין אנשים אחרים, לקוחות, חברים, בני משפחה. 

האם אתם מקללים הרבה בהקשר לכסף, האם הוא מכווץ אתכם בכל פעם שאתם משוחחים עם לקוח, נסו לרדת לשורש העניין. מה היחס שלכם החיצוני כלפי כסף. האם אתם מקרינים שנאה או תיעוב כלפיו כשאתם עם אנשים אחרים. או האם אתם מדברים עליו בכבוד והערכה כאילו זה החבר הכי טוב שלכם.

עברו על כל הרשימות האלה. שימו לב שחלקן יראו לכם אבסורדיות ומשעשעות אפילו, וחלקן יכווצו אתכם ולא ממש תבינו מה המקור של כל זה.

עבור כל משפט כזה תשאלו את עצמכם האם זאת האמת.

האם כל האנשים העשרים גנבים. האם כולם חמדנים. נסו אפילו למצוא הוכחות לטענה שהם לא. כמה אנשים עשירים תורמים לצדקה בסכומים שאתם אפילו לא יכולים לדמיין. כמה אנשים עשירים בונים בתי חולים, בתי ספר או קונים תרופות לילדים באפריקה.

וגם אם לא הצלחתם למצוא הוכחה לטענה ההפוכה. תוכלו לשאול את עצמכם האם אתם תהיו כאלה. האם אתם אנשים כאלה בתוך תוככם.

אם יש משפטים שכבר נראים לכם לא הגיונים ואתם מוכנים נפשית לוותר עליהם בחייכם מעולה. אם לא השלב הבא יהיה לרשום לצד כל פנינה כזאת את המשפט ההפוך שלה. את האמונה שאומרת בדיוק ההפיך ממה שחשבתם עד כה.

אם האמונה שלכם שכל העשירים גנבים תוכלו להחליף אותה באמונה שאומרת שכל העשירים תורמים ונדבנים.

אם האמונה שלכם שהעיקר הבריאות – אפשר להחליף את זה בריאות חשובה מאוד וגם כסף חשוב בחיי וזה לא בא אחד על חשבון השני.

אני מעדיף להיות מאושר מאשר עשיר.  אפשר להחליף באני יכולה להיות גם מאושרת וגם עשירה.  

וכך לעבור על כל המשפטים. ובכל פעם שמגלים אוצר חדש, אמונה חדשה או משפט שמישהו זרק לנו בלי משים, אפשר להוסיף אותו לרשימה ולטפל גם בו.

ככה תעלו את נושא הכסף למודעות היומיומית שלכם, ותפעלו כדי לשנות את האמונות שהשתרשו בכם שלא מאפשרות לכם לגדול ולהתפתח בעסק בגלל שאתם מפחדים להרוויח יותר מדי.

הצטרפי לקהל המאזינים וקבלי עדכון על הפודקאסט הבא:

Rebecca Yaacov

יועצת לאסטרטגיה דיגיטלית, עוזרת לעסקים להגדיל מכירות מהדיגיטל על ידי יצירת מסע לקוח מהנה ואפקטיבי שיעניק לו חווית רכישה מהירה וקלה, יחד עם תהליכים דיגיטליים יעילים ומדויקים בעסק שעובדים עבורך.

כתיבת תגובה