איך להשפיע בגדול עם תקציב קטן באמצעות שיווק גרילה 

You are currently viewing איך להשפיע בגדול עם תקציב קטן באמצעות שיווק גרילה 

למרבית העסקים הקטנים אין תקציבי פרסום ענקיים כמו לחברות הגדולות. ונדמה שהאופציה היחידה היא פרסום ממומן שלא תמיד מביא את התוצאות המבוקשות. 

אז מלבד פרסום ממומן, יש עוד אופציה לשווק את העסק, בדרך יצירתית, לא שגרתית ובעלות נמוכה. ולאופציה הזאת קוראים שיווק גרילה שמטרתה ליצור מקסימום השפעה, במינימום משאבים. 

להשפיע בגדול במינימום השקעה

את המונח "שיווק גרילה" טבע סופר העסקים האמריקאי ג'יי קונרד לוינסון בספרו, "פרסום גרילה", שפורסם לראשונה ב-1984. לוינסון שאב השראה מלוחמת גרילה, שהיא סוג של לוחמה לא קונבנציונלית המשמשת בדרך כלל על ידי קטנים, קבוצות שאין להן אמצעים נגד כוחות צבאיים גדולים ומסורתיים יותר.

בספר, לוינסון יישם את הרעיון של לוחמת גרילה לתחום השיווק, והציע שעסקים קטנים יכולים להשתמש בטקטיקות לא שגרתיות ובעלות נמוכה כדי להתחרות מול מתחרים גדולים יותר. הוא הדגיש את החשיבות של יצירתיות, אסטרטגיה ומיקוד בשיווק גרילה, והדגיש את הצורך להשפיע בגדול עם משאבים מוגבלים.

מאז, המונח "שיווק גרילה" צבר פופולריות ונמצא בשימוש נרחב לתיאור אסטרטגיות שיווק לא מסורתיות, חדשניות וחסכוניות שמטרתן ליצור רושם חזק וליצור באזז. זו הפכה לגישה מוכרת המאמצת יצירתיות, חשיבה לא שגרתית ונכונות לקחת סיכונים בעולם השיווק.

איך ליישם שיווק גרילה בעצמכם?

יצירתיות וייחודיות 

שיווק גרילה מסתמך על יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה כדי ללכוד את תשומת הלב של קהל היעד. לעתים קרובות הוא משתמש בגישות לא שגרתיות ובלתי צפויות כדי לבלוט משיטות השיווק המסורתיות.

לדוגמא: פרסום של מרפאת שיניים על עמוד חשמל. בכל פעם שתולשים פתק עם פרטי המרפאה, נגלה פס שחור מתחת שנראה כמו מגן שיניים של שחקני פוטבול. הפרסום בולט, מושך את העין ומשעשע. 

רעיונות לשיווק גרילה
מקור התמונה: keap.com

ערוצים לא מסורתיים

אסטרטגיה זו ממנפת ערוצי שיווק לא מסורתיים כמו אמנות רחוב, פלאש מוב, גרפיטי, סטיקרים, סרטונים ויראליים או פעלולי יחסי ציבור. המטרה היא ליצור באזז וליצור פרסום מפה לאוזן.

גרפיטי לדוגמא, הוא אחד הדברים הבולטים שאפשר להשתמש בהם בשיווק גרילה. אך יש לשים לב שלא משחיתים רכוש. אוהבי הסריגה והקרושה למשל יצרו גרפיטי מסוג אחר כדי לתת חשיפה גדולה לקהילה ההולכת וגדלה הזאת. כשהמסר שלהם היה, שאפשר לסרוג כל דבר ועל כל דבר.

מקור התמונה keap.com

תקציב קטן, השפעה גדולה:

לקמפיינים שיווקיים בפורמט גרילה יש בדרך כלל תקציב מוגבל בהשוואה לקמפיינים פרסומיים מסורתיים. על ידי שימוש בטקטיקות בעלות נמוכה ומינוף יצירתיות, הם שואפים להשיג השפעה גבוהה ולייצר נראות מקסימלית.

לדוגמא, יצירת ציפייה לסרט אימה שעתיד היה לצאת לאקרנים. השתמשו באלמנט פשוט שהופיע בסרט עצמו, בלון אדום וחיברו אותו בחוט לביוב עם מסר קצר שריססו על ידי שבלונה – שהסרט מגיע בקרוב.

זה יצר באזז במדיות השונות וציפייה דרוכה של קהל המעריצים. וכל זה בעלות זניחה של ספריי וחבילת בלונים. 

מקור התמונה moosend.com

מעורבות הקהל: 

שיווק גרילה נועד למשוך את הקהל ברמה רגשית או אינטראקטיבית. לרוב זה כרוך באינטראקציה ישירה עם קהל היעד, עידוד השתתפות ויצירת חוויות בלתי נשכחות.

למשל בתי עסק עם נוכחות פיזית יכולים ליצור בקלות שלט שמושך ומדרבן אנשים לעצור לרגע, להתייחס ולפעול במידה וזה דיבר אליהם. 

מקור תמונה benchmarkone.com

ויראליות ושיתוף חברתי: 

לקמפיינים שיווקיים גרילה יש לעתים קרובות פוטנציאל להפוך לוויראלי או ליצור באזז משמעותי במדיה החברתית. האופי הייחודי והבלתי צפוי של מסעות פרסום אלה מעודד אנשים לשתף אותם עם אחרים, ולהגביר את טווח ההגעה וההשפעה שלהם.

לדוגמא, קמפיין שנערך על ידי מלון מקומי שרצה לתרום לסביבה ולעודד שמירה על חיות הבר והגנה על הצומח. הקמפיין מעורר עניין והפך לויראלי בשל תחושת הלחץ שהוא עורר, אנשים נעצרו כדי לנסות ולעזור לנמר המסכן שיושב תקוע על ראש עמוד חשמל. 

עד שהבינו שזה גימיק שיווקי שנועד למשוך את תשומת ליבם. המלון השיג בכך שתי מטרות. האחת מודעות לאיכות הסביבה. שתיים, מודעות למותג עצמו. 

מקור moosend.com

מיקוד מבוסס מיקום: 

טקטיקות שיווק גרילה רבות הן מבוססות מיקום ומכוונות לאזורים או אירועים ספציפיים שבהם יש סיכוי גבוה יותר שקהל היעד יהיה נוכח. זה מאפשר גישה ממוקדת ומקומית יותר.

כמו למשל השכרת אומני רחוב למשוך תשומת לב לדוכן שלכם, או יצירת משחק אינטראקטיבי שמערב את הקהל. דרך נוספת היא ליצור מרחב מעוצב שמייצר חוויה לא סטנדרטית כמו למשל חדר סלון במקום דוכן, להפוך את הדוכן לשולחן ישיבות וכו'. 

מודעות למותג: 

המטרה הסופית של שיווק גרילה היא להגביר את המודעות למותג, ליצור רושם מתמשך ולטפח חיבור למותג. על ידי אספקת חוויה בלתי נשכחת ומשפיעה, אשר שואפת להשאיר רושם מתמשך אצל קהל היעד.

למשל, אחד הכלים השיווקיים שכמעט ולא בשימוש היום, הוא כרטיס הביקור. כמעט לכל עסק יש כרטיס ביקור, ואף אחד לא ממש זוכר להסתכל עליהם. אם תהפכו את כרטיס הביקור שלכם לייחודי ויצירתי במיוחד, תזכו בתשומת לב רבה יותר ובלתי נשכחת. 

בתמונה, כרטיס ביקור של חברה לעיצוב נוף וגננות. הם הפכו את כרטיס הביקור שלהם לשקית של זרעוני דשא עם מסר. 

מקור mashable.com

לסיכום: צאו ממגבלות הקיים וחשבו בצורה יצירתית, חדשנית ובעלת מעוף, איך תוכלו להמחיש, למשוך, לעניין, לסקרן את קהל הלקוחות הפוטנציאלי שלכם באמצעים שונים. 

ככל שתפתיעו אותם יותר כך גדול הסיכוי שהיוזמה שלכם תהפוך לויראלית והמותג שלכם יזכה לחשיפה גבוהה יותר. 

שימו לב, רק לוודא שהיצירה שלכם אכן עומדת בקריטריונים משפטיים ואתיים אחרים המכבדים את המרחב הציבורי ואת פרטיות הקהל. 

Rebecca Yaacov

יועצת לאסטרטגיה דיגיטלית, עוזרת לעסקים להגדיל מכירות מהדיגיטל על ידי יצירת מסע לקוח מהנה ואפקטיבי שיעניק לו חווית רכישה מהירה וקלה, מייסדת בית הספר ללימודי דיגיטל 1:1 - שיעורים פרטיים בשיווק דיגיטלי, מדיה חברתית, בינה מלאכותית ואיקומרס.