לא על הפייסבוק לבדו – איך ליצור ערוצי שיווק נוספים לעסק

You are currently viewing לא על הפייסבוק לבדו – איך ליצור ערוצי שיווק נוספים לעסק

רובינו מתייחסים לפייסבוק כאל מקור שיווק בלעדי, אך למעשה יש עוד הרבה ערוצי שיווק שאפשר לנצל בדיגיטל.

פייסבוק שהתחילה כרשת חברתית לשימוש חברים ומשפחה, הפכה בשנים האחרונות לכלי שיווקי זול שמשך מליוני עסקים קטנים. בין אם בפרסום ממומן, או שיווק אורגני. כולם משתמשים בפייסבוק כי שם נמצא הקהל.

העסקים הרבים שנהרו לפייסבוק, והפכו להיות המודל העסקי של החברה, ממנו היא מתפרנסת, שינו את הצורה שבה עושים עסקים בעידן הדיגיטל. ופייסבוק למדה לנצל לטובתה את העניין. 

היא מזינה את העסקים הקטנים במקסם שווא, והם בתמורה עובדים קשה יותר ויותר להשביע את רצון המכונה הגדולה והמשומנת הזאת. 

בין אם לשפוך עוד ועוד כספים על פרסום ממומן שלא תמיד אפקטיבי, או להעלות אינספור תכנים שבדרך כלל נעלמים באותה מהירות שבה עלו. 

פייסבוק, שבנתיים הספיקה גם לרכוש את אינסטגרם וגם לשנות את שמה למטא, הפכה לביצה טובענית שאינה יודעת שובע. והעסקים הקטנים שמנסים בכל כוחם להגיע ללקוחות הפכו להיות מעין שבויים בתוך העולם שפייסבוק / אינסטגרם יצרה עבורם. 

אבל מה יקרה אם מחר מטא תחדל מלהתקיים? 

זה לא סוד שמניית החברה כבר בירידה תקופה ארוכה. גולשים עוזבים את הפלטפורמה וחדשים כמעט ולא מצטרפים. טיק טוק השתלטה על שוק הצעירים שלא מראים רצון להצטרף לפייסבוק, כי היא נחשבת מדיה לזקנים (בני 40 ומעלה) וצעירים רבים בנפשם, עוברים גם הם למדיה הזאת. 

פייסבוק מזדקנת. אין לה קהל חדש שמרענן את השורות. והעתיד הופך לא ממש ברור או מובן.

אז מה יקרה אם מחר נתעורר ונגלה שהמדיום הזה חדל מלהתקיים. או כמו שרבים כבר מרגישים, חדל מלספק את הסחורה בהשוואה לשנים קודמות?

האמת, שזאת הזדמנות נהדרת לגלות עולם חדש מחוץ לפייסבוק או אינסטגרם, מלא באפשרויות שיווק שיעזרו לבנות תמהיל בריא יותר שנשען על מספר אפשרויות, מושך קהל מגוון יותר, ובונה מומחיות לטווח ארוך.

איך נוכל לשווק את העסק בלי פייסבוק או אינסטגרם?

הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם ליצור ערוצי שיווק נוספים לעסק שלכם. 

אתר 

אתר הוא אולי אחד הנכסים הדיגיטליים החשובים ביותר של כל עסק. משום שהוא הבית הוירטואלי שלך, שתמיד ישאר בבעלותך.

כדאי שהאתר יכיל כמה שיותר מידע עלייך ועל העסק, מומלץ להוסיף בלוג שמתעדכן באופן שוטף ומלא בערך, תוכן ומאמרים. מומלץ מאוד גם להקפיד על SEO (אופטימיזציה למנועי החיפוש ) כך שמנועי החיפוש יוכלו למצוא את המידע שבאתר בקלות. וככל שתתברגו במקומות גבוהים יותר, כך תוכלו להחשף לקהל גדול יותר.

 חשוב לשים לב שהאתר נמצא בשליטתך המלאה ועל שמכם, כולל שם המתחם (דומיין) וחברת האחסון. ולא לאחסן אותו באחריות או על שם החברה שבנתה לכם את האתר. 

רשימת תפוצה

אם אמרנו שהאתר זה הבית הויראטואלי שלכם, רשימת התפוצה היא רשימת החברים השווה שלכם. זה הנכס הכי חשוב שיש לכם משום שהוא יכול לעבור איתכם כברת דרך ארוכה. ואם מאסתם בחברת דיוור כזאת או אחרת, בקלות תוכלו לקחת איתכם את רשימת התפוצה לחברה אחרת.

חשוב להשקיע בקשר עם רשימת התפוצה ולא רק לדוור אליה פעם בעשור. ככל שהקשר יהיה חם יותר ואיכותי יותר, כך הסבירות שמי שנמצא בה יהפוך להיות לקוח שלכם בבוא היום. לרשימת התפוצה אפשר לשלוח דיוור של ערך, מידע על מוצר חדש, לייצר קמפיינים, ולמכור שירותים.

היא משמשת גם כמטבע וירטואלי שאפשר לסחור בו. הכוונה לשיתופי פעולה עם עסקים אחרים. ככל שהרשימה שלכם גדולה יותר ואיכותית יותר, כך היא הופכת למבוקשת יותר ועסקים אחרים ירצו לשתף איתכם פעולה כדי להגיע לקהל היעד שלכם. על שיתופי פעולה נדבר בהמשך. 

לקוחות חוזרים

אחת הטעויות הגדולות של עסקים רבים, היא שהם מתעלמים לחלוטין מהכוח של לקוחות חוזרים. יותר מ 50 אחוז מלקוחות שרכשו ממכם פעם אחת, יבצעו קניה שניה ושלישית אם רק תאפשרו להם. 

השקיעו מחשבה ביצירת תוכנית לשימור לקוחות. דיוור, מתנות, מועדון לקוחות, פגישות חודשיות, או כל דבר שמתאים לעסק שלכם. זה קהל שכבר רכש ממכם ואוהב אתכם, יש לכם את הפרטים שלהם וקל להגיע אליהם. לשווק ללקוחות קיימים, יותר אפקטיבי מאשר לגייס קהל חדש בכל פעם. 

לינקדאין

לינקדאין נחשבת לרשת חברתית של מחפשי עבודה. אבל האמת שהיא פורחת גם במגזר העסקי של נותני שירות. יש בה אינספור אופציות לבניית אוטריטה, נוכחות וחשיפה אליכם ולמותג שלכם. 

ניתן לכתוב במדיה, פוסטים, מאמרים ארוכים, להעלות תמונות, סרטונים. לדבר על העסק, על המוצרים. לתת מידע וערך שמלמד עסקים אחרים. ליצור קשרים, להגיב, לשתף, להתחבר בקבוצות עסקיות רלוונטיות. ובקיצור כל מה שעשיתם עד כה בפייסבוק, רק ברמה יותר מקצועית ופחות אישית (של שיתוף תמונות של החתול או הילד).

יוטיוב 

מי לא מכיר את ערוץ הסרטונים הזה? דרך מצוינת לקדם את העסק היא באמצעות סרטוני תוכן קצרים שיוצרים אפקט כפול. חשיפה אלייך ולפרסונה שלך כפי שהיא מועברת באמצעות המצלמה, והעברת ידע בדרך ויזואלית ופשוטה. 

כל אחד יכול לפתוח ערוץ ולייצר קהל עוקבים. אין צורך בהכשרה מיוחדת או ציוד יקר. מספיקה המצלמה מהסלולרי וחצובה ואתם על הגל. חשוב להקפיד לייצר ערך אמיתי ומעשיר למי שצופה בסרטון. 

אין הגבלה על משך הסרטון, רק כדאי לזכור שלאף אחד אין הרבה סבלנות וככל שיהיו קצרים ומתומצתים יותר כך יצפו בהם יותר. 

יוטיוב שייכת לגוגל, ולכן לגוגל יש אינטרס לקדם סרטונים באופן יזום בתוצאות החיפוש ולתת להם קדימות. אז חבל שלא לנצל את הכלי החינמי והנהדר הזה. 

מאמרי דיעה

אתרי תוכן גדולים מתהדרים ברשימה גדולה של כותבים. אבל עדיין הם מחפשים תוכן מקורי וייחודי ובעיקר כותבים שמביעים עמדה ודיעה על דברים אקטואליים ואם אפשר שנויים במחלוקת. 

יש להם מדור שנקרא דיעות, או מאמרי דיעה ושם אפשר לנהל מעין בלוג אישי עם מאמרי דיעה שלך.  זאת דרך נוספת לחשוף את המותג שלך לקהל יעד רחב,  שאחרת אולי לא היה מגיע אלייך. 

אומנם, ברוב המקרים, צריך תחילה לעבור את אישור העורך של המדור, אבל אם עברתם את הביקורת, זה  בהחלט שווה את המאמץ. 

פודקאסט

אחד המדיומים הכיפיים שיש. להרגיש כמו שדרן רדיו במינימום תקציב. מתאים כמעט לכל נושא שאפשר לדבר עליו. וזאת דרך מצוינת לשווק תחום המומחיות שלך.

מומלץ לחשוב קודם מבחינה אסטרטגית, מה הנושא הכללי של הפודקאסט ומי קהל היעד שאליו זה מופנה.

ואז ליצור את התכנים. אפשר לדבר לבד, או לארח אנשים אחרים מהתחום. אפשר לייצר פאנל של שאלות ותשובות ועוד כיד הדמיון הטובה. אורך הפרקים יכול להשתנות מפרק לפרק.

את הפודקאסט מעלים לאתר יעודי שמאחסן ושמשדר את הפרקים לאתרי סטרימינג שבהם נמצאים גולשים רבים, כמו ספוטיפיי, גוגל, אמזון ועוד. 

קווארה quora

אתר שאלות ותשובות. שהחשיבות הגדולה שלו, היא שהוא מאונדקס בגוגל, מופיע בדרך כלל בתוצאות הראשונות וזוכה לחשיפה אדירה. 

היום מנועי החיפוש נותנים עדיפות לשאלות שגולשים שואלים. ולכן קווארה מקבלת עדיפות בתוצאות בגוגל.

היתרון הגדול, פלטפורמה חינמית שכל מה שצריך לעשות זה להכנס, לבחור את הנושא בתחום המקצועיות שלכם ולהתחיל לענות על שאלות ברמה גבוה ומקצועית. גוגל כבר יעשה את השאר.

דיסקורד

פלטפורמה המאפשרת לבנות קהילה שבה חברי הקבוצה יכולים לתקשר זה עם זה באמצעות התכתבויות, שיחות וידאו ושמע. באופן פרטי או ציבורי. 

עד לאחרונה היה מקובל לחשוב שזו פלטפורמה לגיימרים שרוצים לשתף את חבריהם בזמן שהם משחקים. בשנה האחרונה יותר ויותר עסקים נכנסו לדיסקורד במטרה לייצר קהילה שאינה תלויה בתשתית של פייסבוק. 

אאוטבריין

פלטפורמה להמלצות תוכן באמצעות פרסום ממומן בעלויות סבירות. הם פועלים בשני מישורים, האחד עובדים מול אתרים גדולים שמטמיעים את הפלטפורמה שלהם, ומקבלים עמלה על הצגת הפרסום. 

ומצד שני מול המפרסמים עצמם שמעוניינים להגדיל חשיפה באמצעות הפנייה למאמר או תוכן איכותי כלשהו, ולהגיע לקהל גדול שעשוי להיות מעוניין במוצר או השירות שלהם.

כיום הרבה מהאתרים הגדולים בארץ עובדים עם אאוטבריין וניתן לראות בסוף כל כתבה, המלצות תוכן לקריאה נוספת. אם תשימו לב, יש אייקון של אאוטבריין על כל מודעה שכזו.

רכש מדיה 

ישנם אתרים שמציעים לפרסם בהם ישירות. ניתן לפרסם מאמר תוכן, באנר, מודעת פרסום, תמונה מתחלפת. הם בדרך כלל מציעים חבילה כוללת של כמה אופציות ומתחייבים על חשיפה מסוימת. שימו לב רק לא לבלבל את המונח חשיפה, בקליקים. 

משום שלהחשף פירושו שהמודעה נמצאת שם. אבל אי אפשר לדעת אם שמים לב אליה או לא, רק כשיש קליקים אפשר לדעת אם המודעה היתה אפקטיבית. ועל הנתון הזה הם לא מתחייבים לרוב. 

אך עדיין זאת דרך טובה להגיע לקהל יעד מאוד ממוקד שצורך את התוכן של אותו אתר. אתרים כמו וואלה, YNET, כיפה, סרוגים, וכו'. ניתן גם לפרסם באתרי אפליקציות וכדאי להתייעץ עם מומחה בתחום. 

שיתופי פעולה

זוכרים שדיברנו על רשימת תפוצה? אז אחת הדרכים להגדיל רשימת תפוצה, להגיע לקהל חדש וגדול, ולהחשף מול יותר אנשים זה באמצעות שיתופי פעולה. 

לאתר אנשים בתחומכם או כאלה שמשיקים לו ויש להם רשימת תפוצה מכובדת. (למתחילים בתחום גם אפשר אבל צריך להגיע עם הצעה ממש אטרקטיבית).

אפשר לייצר כנס משותף שכולל מספר רב של קולגות בתחום, הרצאת לייב כלשהי בזום עם עסק בתחום משיק, להעניק מתנה חינמית של קולגה, והוא שלכם או כל רעיון יצירתי אחר שיש לכם כדי לשתף פעולה של WIN WIN. ואז כל צד מפרסם לקהל העוקבים שלו ולרשימת התפוצה. 

כשאנשים נרשמים לתוכן הייחודי שלכם, הם למעשה מגדילים בו זמנית את רשימות התפוצה של שני הצדדים. וכך אפשר להגיע לקהל חדש וגדול יותר. 

הרצאה וירטואלית

לקיים הרצאה היא דרך מעולה להגיע לקהל יעד גדול מאוד בבת אחת. כמובן שעדיף לתת הרצאה לייב בכנס שמתקיים פיזית, אבל יש גם דרך לעשות את ההרצאות באופן וירטואלי. 

אפשר לצלם מראש את ההרצאה ולתת לאנשים להרשם אליה ולצפות מתי שנוח להם, או למכור כרטיסים להרצאה בתאריך ובשעה קבועה מראש, שמשודרת באופן וירטואלי. 

ישנם כמה אתרים שבהם אפשר למכור או להפיץ הרצאות, כשהמטרה של ההרצאה היא לחשוף את עצמכם ואת המותג שלכם לעוד קהל שיכיר אתכם. אתרים כמו פאנזינג וסקרינס. 

רדיו / טלוויזיה קהילתית

בכל עיר, ישוב או קהילה ניתן למצוא עיתון, רדיו או טלוויזיה קהילתית ששווה לבדוק איך להגיע להתארח שם בתוכנית. נכון שזאת לא חשיפה בקנה מידה ארצי. אבל זאת דרך מצוינת לשווק את עצמך בקהילה, בעיר, או בישוב שבו אתם נמצאים ולהשתמש בחומרים אחר כך ביוטיוב או באתר. 

נטוורקינג

נטוורקינג תמיד עבד ותמיד יעבוד. כי אנשים מתחברים לאנשים. ולא משנה אם זה דרך הדיגיטל או בעולם הפיזי. כמובן שלאו דווקא חייבים להתחייב לקבוצה אחת כלשהי. נטוורקינג אפשר ליצור גם במתחמי עבודה, בכנסים, בפגישות עסקיות, ובכל מקום שבו יש חיבור בין אנשים. להגיע פתוחים לרעיון שכל מפגש אנושי יוצר בחובו אופציה עתידית להמלצה, עבודה משותפת או חיבור לאנשים אחרים. 

 

לסיכום, ישנן אופציות רבות ומגוונות לשווק את העסק בעולם הוירטואלי שלא חייבות לכלול את פייסבוק או אינסטגרם. כמובן שאין צורך להכנס לטירוף ולהיות נוכחים בכל המקומות בו זמנית. אבל כן אפשר להתחיל לבנות נוכחות לאט ובקצב שנכון לכם, לפזר את הביצים בין כמה סלים ולא רק במדיה חברתית אחת או שתיים ובכך להמנע מעוגמת נפש של אובדן מקור מרכזי אחד שמושך לקוחות. 

Rebecca Yaacov

יועצת לאסטרטגיה דיגיטלית, עוזרת לעסקים להגדיל מכירות מהדיגיטל על ידי יצירת מסע לקוח מהנה ואפקטיבי שיעניק לו חווית רכישה מהירה וקלה, מייסדת בית הספר ללימודי דיגיטל 1:1 - שיעורים פרטיים בשיווק דיגיטלי, מדיה חברתית, בינה מלאכותית ואיקומרס.

כתיבת תגובה