האתר ככלי עבודה עוצמתי בארגון ומחוצה לו

You are currently viewing האתר ככלי עבודה עוצמתי בארגון ומחוצה לו

העולם עבר לדיגיטל ואיתו הבהלה להקמת או שדרוג האתר ככלי עבודה, כדי שיתאים ללקוח המתוחכם של היום. שיעזור לו להכיר אתכם טוב יותר ולרכוש את המוצרים והשירותים שלכם בקלות.

אבל בפועל, מרבית האתרים נזנחים בשלבים התחלתיים של הבנייה. אחרים נזנחים רגע לאחר שהסתיימה הבנייה והופכים לפיל לבן שמרחף לו אי שם בחלל האינסופי של הרשת. מעטים מגיעים לקו הגמר עם אתר חדש וממשיכים להשתמש בו ולתפעל אותו בצורה נכונה ויעילה.

בניגוד לדעה הרווחת, לא חייבים אתר אינטרנט בשביל להגיע ללקוחות ברשת או בשביל למכור. אפשר להשתמש בשלל דרכים אחרות שלא כוללות אתר יוקרתי שעולה הון. אבל כן חייבים אתר אינטרנט כדי לשמש ככלי שמשדר החוצה, כלפי העולם, את הפנים של העסק.

אפשר לקרוא לו בית במרחב הדיגיטלי, אפשר לקרוא לו חלון הראווה של יכולות הארגון, אני מעדיפה לקרוא לו כלי עבודה דיגיטלי לשימוש הארגון. ואם בונים אותו נכון, הוא כלי עבודה עוצמתי מאין כמוהו.

אז איך עושים את זה נכון? איך מתחילים בבניית אתר ככלי עבודה, או משדרגים את הקיים כך שישרת את הארגון, את העובדים, וגם ישמש ככלי שיווקי עוצמתי ולעיתים אפילו מכירתי.

לצורך הניתוח השתמשתי בשני סוגי של אתרים, אלה שצצים כמו פטריות אחרי הגשם וגם נובלים באותה מהירות, לצד אלה שהושקעה בהם מחשבה מעמיקה, ניתוח אסטרטגי הלקוח בחשבון את כלל המאפיינים המהותיים של הארגון.

 

מאפיינים של אתר ככלי עבודה באיכות ירודה

חוסר סדר, לוגיקה ושימושיות

עסקים רבים מתחילים את דרכם במחשבה שכל מה שהם צריכים זה אתר קטן עם מספר מצומצם של עמודים.  אך לאורך הדרך מגלים שהם זקוקים לנוכחות מאסיבית יותר ומוסיפים דפים לאתר בלי הבחנה ובלי הבנה איך הם קשורים אחד לשני.

כך אחד העסקים שיצא לי ללוות, התחיל את דרכו עם אתר קטן בן 8 עמודים בלבד. אך צרכי הארגון גדלו, ויחד איתם ההבנה שצריך להוסיף תוכן נוסף לאתר כדי להגיע לפלחי שוק נוספים. אז הם הוסיפו עוד ועוד דפים לאתר. כל דף עמד בפני עצמו, בלי חיבור או קשר לדף שהוקם לפניו.

התוצאה היתה בלאגן שלם של עשרות דפים שנוספו לאתר. ללא היררכיה ברורה וללא יכולת לנווט בצורה פשוט וקלה באתר. מרוב בניית דפים שלא היו מקושרים בינהם הם שכחו איזה דפים הם בנו ואיזה לא, והיו בונים מחדש עוד דפים מאותו הדבר.

כך נוצר עומס מטורף על האתר, האט אותו בצורה משמעותית, פגע בSEO ועלויות התיקון וסידור מחדש היו גבוהות הרבה יותר, מאשר אם היו בונים אותו נכון מלכתחילה.

זה לא אתה, זה אני!

מאחד עד עשר, כמה אתם אוהבים לשמוע אנשים אחרים מדברים על עצמם? סביר להניח שעניתם תשובה קרובה יותר לספרה אחת. אנחנו לא אוהבים לשמוע אנשים מתרברבים או מדברים ללא הרף על עצמם בלי לתת לנו אפילו יכולת להגיד מילה.

זה מה שקורה כשנכנסים לאתר שבו מדברים רק על העסק. זה לא באמת מעניין את הלקוח שלכם. הוא לא חלק מהארגון ולא ממש מבין מה יש כאן עבורו. ולכן ארגונים שרק עסוקים בלספר על מה הם עושים, ואיך הם עושים לא מושכים את תשומת הלב של הגולש. הם נראים בדיוק כמו עוד אלף אתרים אחרים שהגולש כבר היה בהם.

האתר הוא כלי עבודה שיווקי בראש ובראשונה, שנועד למשוך תשומת לב של גולשים בתוך מרחב אינסופי של עוד עשרות אם לא מאות מתחרים אחרים על תשומת הלב של הגולש. ולכן הוא צריך להעשות בצורה שפונה אל הגולש ומדברת אליו בשפה שמובנית לו. מתוך ראיית הלקוח הפוטנציאלי והצרכים שלו.

אתר סטטי

הבטיחו לכם אתר תדמית, כזה שמכיל כמה עמודים וזה כל מה שתצטרכו. בונים אותו פעם אחת ונגמר. מקסימום משנים מילה פה, מילה שם. זאת הטעות הגדולה ביותר שקיימת. אתר סטטי כשמו כן הוא. לא מתקדם, לא מתפתח.

תחשבו רגע על גינה. שתלתם פעם אחת פרחים. אבל מה יקרה אם לא תשקו אותם, תדשנו, תוציאו את הנובלים ותשתלו חדשים? הגינה תצמיח מהר מאוד עשבים שוטים, הפרחים יעלמו בין העשבים והגינה תראה מוזנחת ועצובה.

גם אתר שלא מתעדכן על בסיס קבוע, נוספים לו תכנים, מוצרים, אלמנטים שונים, הוא אתר גוסס. שלאט לאט יעלם במרחב הדיגיטלי ויצטרף לעוד אלפי אתרים גוססים אחרים שאיש לא זוכר שהם קיימים.

לסמן וי על המשימה

הקורונה יצרה בהלה אמיתית בקרב עסקים רבים, ותחושת דחיפות רבה לעלות נוכחות דיגיטלית כלשהיא לרשת. לא משנה מה יהיה טיבה או חשיבותה, העיקר שאם הלקוח שואל אם יש להם אתר, הם יוכלו להפסיק להתכווץ על הכסא ולהגיד בפה מלא שכן, יש להם אתר. לסמן וי על המשימה של הקמת אתר חדש לעסק, ולא משנה עד כמה הוא באמת שימושי.

אתרים כאלו שנבנו בחופזה בלי לתת עליהם את הדעת מה מטרתם ומה משמעותם, דינם אחד. להעלם באותה מהירות שבה הם עלו לאויר.

עובדים נמנעים ממנו

אחד הסימנים הבולטים לאתר באיכות ירודה הוא חוסר שיתוף הפעולה של העובדים בשימוש באתר. בדרך כלל בטוענה שהם לא אנשים טכניים או טכנולוגיים, הם מרגישים מאוימים כביוכל מהאתר והם מסתבכים איתו.

בפועל, האתר לא ידידותי ולא נגיש להם, ואם לעובדים קשה לנווט בו את דרכם או להעזר בו כדי להגיע לתוצאות מהירות יותר בזמן עבודתם. תחשבו מה קורה לגולשים שמנסים לנווט את דרכם באתר בפעם הראשונה, וסביר להניח גם האחרונה.

ברגע שעובדים חוששים, מתבאסים, או מתכווצים רק מעצם העובדה שהם צריכים לשלוח גולש או לקוח פוטנציאלי לאתר כדי להבין טוב יותר מה יש כאן עבורו, או שבאופן שוטף נשמעים באויר משפטים כמו "האתר לא ממש מעודכן" "כן, האתר קצת מסובך מדי"  "אנחנו בדיוק בונים אתר חדש" אפשר להבין שהעובדים עצמם לא ממש גאים להיות חלק מהצגת החברה כלפי חוץ באמצעים הדיגטליים הקיימים. וזה פספוס רציני.

 

מאפיינים של אתר ככלי עבודה איכותי

מה יש כאן בשבילי

מי שמגיע מבחוץ, ולא מכיר את האתר היטב כמוכם, יכול להבין בדיוק לאן הוא הגיע. בין אם זה כתוב בצורה מפורשת או מובן מבין השורות. אתר איכותי מדבר אל הגולש, אל הלקוח הפוטנציאלי שלו בשפה פשוטה וברורה. בין אם ויזואלית, או טקסטואלית.

חשוב שיהיה לו ברור בלי שום צל של ספק מה בדיוק אתם מוכרים לו, איך אתם עושים את זה, איך אתם הולכים לעזור לו ולשנות את חייו לטובה, ולמה שיבחר דווקא בכם על פני שאר המתחרים.

להגיע מנקודה א' לנקודה ב'

אתרים גדולים ומורכבים עשויים לאיים על הגולש ולגרום לו לאבד עניין. ככל שהאתר מפשט יותר את תהליך המעבר מנקודה לנקודה כך הם ישהו זמן רב יותר באתר ואם אתם מוכרים משהו דרכו, סביר להניח שהם גם יבצעו רכישה בסופו של תהליך.

כדי לייעל מעברים מומלץ להשתמש במיקרו קופי שמסביר בשפה פשוטה וברורה היכן ללחוץ ומה מצופה מהגולש לבצע בכל שלב. לינקים שמובילים לדפי המשך, וכפתורים ברורים שמסבירים את הכיוון אליו צריך להמשיך לגלוש.

היררכיה ברורה ופשוטה להבנה

לאתר צריך להיות מבנה פשוט וברור להבנה. לבני האדם ולגוגל.

על פי העקרונות הללו, אתר שבנוי כהלכה בנוי בצורת פירמידה. כאשר בראשה נמצא דף הבית מתחתיו נמצאות הקטגוריות הראשיות של האתר, ומתחת להן הדפים הרלוונטיים השייכים לכל קטגוריה.

מבנה זה קל לאינדקוס על ידי גוגל ומאפשר לו להציץ פנימה לתוך האתר וגם לדרג אותו גבוה יותר בתוצאות. משום שיש סדר לוגי במבנה האתר.

מבחינה אנושית, הוא משקף סדר פנים ארגוני שמאפשר להבין מה בדיוק הארגון משווק כלפי חוץ. קל לעובדים לנווט בו וקל לגולשים שלא מכירים אתכם להבין תוך שנייה וחצי מה יש לכם להציע להם.

ואם ירצו להתעמק באתר יוכלו לעשות זאת בקלות יתרה.

 

כלי חזותי ליכולות הארגון

תחשבו על האתר כעל חלון הראווה של העסק שלכם. איך הוא יראה ומה יגרום לגולש לעצור לרגע ולתת לכם תשומת לב רבה יותר מאשר לעשרות האתרים האחרים שהם היו שם כרגע.

אין הכוונה למשהו מטורף או גרנדיוזי. באופן כללי, עיצוב פשוט עושה את העבודה בצורה נהדרת. הכוונה היא לאופי הארגוני, כפי שהוא משתקף מתוך חלון הראווה שלכם. זה המקום שלכם להביע בצורה ויזואלית את שפת הארגון, את הערכים שלו ואת הייחודיות העסקית שלכם.

תחשבו רגע שהגיע אליכם הרגע אורח ונכנס הביתה. פעם ראשונה שהוא שם, איזה רושם אתם יוצרים לו. איזה אוירה אתם רוצים שהוא יספוג. אילו תחושות תרצו שהוא ירגיש בקשר לארגון שלכם, לשירות שאתם נותנים. למקצועיות שלכם.

כלי עבודה מרכזי

ראיתי את זה קורה אינספור פעמים. ברגע שהעסק השתדרג עם אתר פשוט, נוח וידידותי לשימוש. הוא הופך במהרה לגאוות היחידה של החברה. העובדים מרגישים גאים להפנות אליו אנשים מבחוץ, להסביר להם איך להשתמש בו ולהתהדר ביופיו ובפשטות העבודה איתו.

האתר הופך לכלי עבודה מרכזי של מחלקת השיווק, ושל מחלקות נוספות אחרות שנעזרות בתוכן המעודכן והמשתנה באתר.

אתר כזה מקבל יחס של וי.אי.פי. וככזה הוא גם מקרין כלפי חוץ. ברגע ששמים אנרגיות חיוביות על העשייה של אתר, העובדים נהנים ממנו, והגולשים מרגישים נינוחים לגלוש בו. זה מעצים את נוכחות האתר ככלי עבודה מרכזי שמביא את התוצאות המצופות ממנו, ואף יותר.

תחזוקה שוטפת

אתר מוקפד שהתוכן בו מתעדכן באופן שוטף חביב על גוגל ועל הגולש האנושי. משום שהמידע שמוצג בו הוא רלוונטי ועדכני לאותו הרגע.

תחשבו על האתר האחרון שהייתם בו והיה רשום שהמאמר נכתב לפני שלוש שנים. סביר להניח שתרגישו שהמידע שהוצג בו לא יהיה רלוונטי ועדכני עבורכם כמו מאמר שנכתב באותו נושא לפני חודש.

נכון, זה לוקח זמן לעדכן את האתר בכל פעם, אבל הוספת תכנים על בסיס קבוע, ומדי פעם כניסה לדפים ישנים יותר באתר ועדכונם יעשו עבודה מצויינת גם באינדוקס האתר וגם מבחינת המבקרים שבו.

תחשבו גם על העובדים שלכם שמשתמשים באתר ועשויים לתת מידע שגוי במידה והתוכן הרלוונטי לא מעודכן עם המחירים הנכונים או זמני האספקה.

משדר אמינות ובטחון

אתר טוב ואיכותי משדר אמינות ומשרה תחושת בטחון על הגולש. הוא מאפשר לו הצצה לתוך עולמכם הארגוני, להכיר אתכם מבעד לאנונמיות של הרשת  ולשים את מבטחו במקצועיות שלכם.

כדי לשדר אמינות מומלץ לשים תמונות של אנשים אמיתיים של הצוות, לקוחות וספקים. לא להשתמש בתמונות קנויות כשאתם מתארים את העסק שלכם, הלקוחות או המוצרים שלכם. ככל שהתמונות יהיו רלוונטיות יותר כך התחושה שתתקבל תהיה אמינה יותר.

שימו טלפון, אימייל במקומות בולטים לאורך כל האתר. ביקורות עושות גם עבודה מצוינת. שימו לב שגם בצ'ט הוירטואלי תוסיפו תמונה של אחד העובדים, ולא תמונה סטנדרטית שבאה עם המוצר.

 

לסיכומו של דבר, רגע לפני שאתם מתחילים בבניית אתר, או משדרגים את הקיים רשמו לעצמכם מה הדברים החשובים שיופיעו בו, כיצד הוא יוכל לשרת את העובדים ואת הלקוחות בו זמנית, כיצד גולשים שלא מכירים אתכם יוכלו להרגיש בנוח ולהתחיל איתכם תהליך. והכי חשוב, איך תוכלו לתפעל אותו בצורה הכי פשוטה ומהירה שאפשר בלי להיות תלויים בגורמים חיצוניים.

Rebecca Yaacov

יועצת לאסטרטגיה דיגיטלית, עוזרת לעסקים להגדיל מכירות מהדיגיטל על ידי יצירת מסע לקוח מהנה ואפקטיבי שיעניק לו חווית רכישה מהירה וקלה, יחד עם תהליכים דיגיטליים יעילים ומדויקים בעסק שעובדים עבורך.

כתיבת תגובה